Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σύνταξη στα 70, μετά από 40 χρόνια εργασίας!

Σύνταξη στα 70, μετά από 40 χρόνια εργασίας!


Πετρόπουλος Α.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/03/2010

Σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας, που συνοδεύεται από αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (μετά το 2013) και μειωμένες τελικές συντάξιμες αποδοχές κατά 25% σε μέσο όρο, προβλέπει η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν προ δεκαημέρου στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή εν μέσω συζήτησης του φορολογικού, αναμένεται να λάβουν μορφή σχεδίου νόμου αμέσως μετά το Πάσχα, αφού πρώτα τεθούν υπόψη των Βρυξελλών, αλλά και του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.



Η σημαντικότερη αλλαγή του Α. Λοβέρδου στο ασφαλιστικό, ακόμα και σε σχέση με τις θέσεις που διατύπωσε η Επιστημονική Επιτροπή, αφορά στην πρόβλεψη για χορήγηση ανταποδοτικής σύνταξης με κλιμακούμενους συντελεστές από το 15ο έως και το 40ό έτος εργασίας. Να σημειωθεί ότι ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας τις λεγόμενες δομικές αλλαγές του συστήματος, υπογράμμιζε τη δυνατότητα... ευέλικτης συνταξιοδότησης μεταξύ 37 και 41 ετών εργασίας.



Σύνταξη στα 70!



Τώρα, με τους συντελεστές που θα καθορίζουν το τελικό ποσό της σύνταξης, καταργούνται ουσιαστικά οι υπάρχουσες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η πλήρης συνταξιοδότηση μετά από 35 χρόνια εργασίας σε συνδυασμό με το ηλικιακό όριο των 58 ετών, αλλά και η πλήρης συνταξιοδότηση με 37 χρόνια συνεχούς εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων, που αποτελούν και την "κόκκινη γραμμή" των συνδικάτων στο ασφαλιστικό, ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο όχι μόνο για συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, που ζητούσαν επίμονα Ε.Ε., Όλι Ρέν και ΟΟΣΑ, αλλά υπερβαίνουν ουσιαστικά και αυτό το όριο σηματοδοτώντας τη μετάθεση της ηλικίας εξόδου από την εργασία ακόμα και μετά τα 70 έτη!



Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός σε δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα, αν και προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκρύψει την εξώθηση των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, υπεραμύνθηκε του μέτρου ως "κινήτρου παραμονής των εργαζομένων στην εργασία"!



"Σκυτάλη" από Ρέππα και Πετραλιά



Ταυτόχρονα ήδη ασκούνται ευρωπαϊκές πιέσεις για εφαρμογή των μέτρων από το 2013 και όχι από το 2018, όπως καταγράφεται στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας, καθώς από το 2013 θα εξισωθούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μέτρο που θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών μέχρι και 17 χρόνια. Πάντως οι δύο ημερομηνίες, που σηματοδοτούν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ταυτίζονται με την έναρξη και τη λήξη προγενέστερων νόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος Πετραλιά προβλέπει αύξηση των ειδικών ορίων ηλικίας για γυναίκες και μητέρες και από το 2013 μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20%, αλλά και "πέναλτι" 6% για πρόωρη έξοδο, ενώ ο νόμος Ρέππα που ολοκληρώνεται το 2017 προβλέπει περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ από το 80% στο 70%. Με βάση τις προτάσεις του υπουργού:



* Από τη διετία 2013 - 2015 θα έχει αυξηθεί ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στα 63 έτη από 61,3 που είναι σήμερα.



* Επίσης για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων μετά την ψήφιση του νόμου θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 15ετία και από το 2018 το σύνολο του εργάσιμου βίου, με προφανές αποτέλεσμα τη μείωση των τελικών συντάξιμων αποδοχών κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες σημερινές αποδοχές.



* "Άγνωστος χ" παραμένει η καταβολή της προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ, καθώς με τις τελικές προτάσεις του υπουργού δεν διευκρινίζεται πότε θα χορηγείται (πιθανότατα στα 65) και σε ποιο ποσοστό θα χορηγείται ανάλογα με την τελική σύνταξη του ασφαλισμένου.



Οι επίμαχες αλλαγές



* Ανταποδοτική σύνταξη από το 2018: Πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη, η οποία αναλογεί τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.



* Βάση (χρόνος) υπολογισμού: Η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.



* Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης: Κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια, που δεν θα αγνοούν την οικονομική κατάσταση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.



* Διαχωρισμός των κλάδων - υπηρεσιών Υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα (από το 2018).



* Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.



* Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου