Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση Κίνησης Ιπταμένων Καμπίνας

12/03/2009
Συνάδελφοι,

Θεωρούμε την 6η Μάρτη αποφράδα ημέρα στην ιστορία του Εθνικού μας Αερομεταφορέα, μιας και την μέρα αυτή εκχωρήθηκε η Ο.Α. μ' απευθείας ανάθεση ουσιαστικά στον όμιλο της MIG.
Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής υλοποιήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες συρρίκνωσης, απαξίωσης και λεηλασίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μ' αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και ο ελληνικός λαός.
Παύει ουσιαστικά μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Εθνικός ρόλος της ΟΑ, δημιουργείται καρτέλ στις αερομεταφορές με αποτέλεσμα την άνοδο των ναύλων, την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, της ασφάλειας των πτήσεων, το μεγάλο «πάρτι» στην εκμετάλλευση και επιχορήγηση των «άγονων» γραμμών, αλλά και την εγκατάλειψη της ομογένειας, της νησιωτικής και ακριτικής Ελλάδος μ' ότι σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τον απόδημο ελληνισμό.
Όσο για τις εργασιακές σχέσεις θα θυμίζουν εργασιακό Νταχάου, αφού οποιαδήποτε έννοια συλλογικού ή εργασιακού δικαίου θα αντικατασταθεί από τους «νόμους» της Αγοράς, μιας και το φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι το εχέγγυο της υπέρ-κερδοφορίας του ιδιώτη. Αυτό είναι εξ' άλλου το σημερινό εργασιακό τοπίο στο Ελευθέριος Βενιζέλος σ' όλες τις αεροπορικές δραστηριότητες αλλά και σόλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Ειδικότερα στο δικό μας χώρο έχουμε «πικρή» εμπειρία απ' αυτού του είδους τις εφαρμογές των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών (2003-2004) με το Νόμο Βερελή, πολιτικές που επέφεραν απολύσεις, κατάργηση Σ.Σ.Ε, μείωση μισθών, αύξηση της εποχικότητας, ελαστικές σχέσεις εργασίας και διάκριση δικαιωμάτων μεταξύ νέων και παλιών.
Συνάδελφοι,
Όλα αυτά δε θα διορθωθούν με την έλευση του «Ευεργέτη-Σωτήρα», αλλά θα γίνουν ο απόλυτος κανόνας, όπως συμβαίνει εξ' άλλου σε όλο το πεδίο των εργασιακών σχέσεων στις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Εμείς σαν Κίνηση Ιπταμένων Καμπίνας δεν «βολευόμαστε» σε φτηνούς λαϊκισμούς «δουλειά να 'χουμε και ότι να' ναι». Πάντα θέταμε και θέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση εργασιακών δικαιωμάτων, πλήρους απασχόλησης για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.
Στο Βέλγιο όταν έκλεισε η SΑΒΕΝΑ, η εκεί, ηγεσία του συνδικάτου κάλεσε τους εργαζομένους
να «ανάψουν ένα κερί», εδώ η «πασαρέλα» κάποιων συνδικαλιστών από τα ΜΜΕ σχεδόν άνοιγε
«σαμπάνιες», μιλώντας για μια «νέα μέρα που ξημερώνει». « να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στη
συνέχεια της ΟΑ !!!!», κ.λ.π.
Έχουμε καλέσει εδώ και καιρό το Προεδρείο της ΕΙΣΦ (Ενιαίο Μέτωπο, ΣΥΠΙ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) να πάρει θέση με Δελτίο Τύπου καταγγέλλοντας τις αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, μιας και θεωρούμε ότι είμαστε ένα αγωνιστικό Σωματείο, που με τον αγώνα της απεργίας των 76 ημερών κάποιοι τότε καυχιόντουσαν ότι απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση του Βερελή με τον 3185, αλλά σήμερα κρύβονται πίσω από την ΟΣΠΑ αναμένοντας τον θάνατο της Εταιρίας, χωρίς να παρουσιάζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Ακόμα και για την «επόμενη μέρα»
Ας μας πει το προεδρείο της ΕΙΣΦ που είναι οι περιβόητες διασφαλίσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, τις αβέβαιες χωρίς χρονοδιάγραμμα μετατάξεις καθώς και τι θα γίνει με το πιο ευάλωτο προσωπικό που είναι οι συμβασιούχοι.

Ας μη ξεχνάμε την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με σκοπό για άλλη μια φορά την κρίση αυτή να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι αυτοί που την δημιούργησαν.
Όσον αφορά τα κονδύλια στον προϋπολογισμό που αφορούν τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της Ολυμπιακής, είναι κονδύλια <φάντασμα>!. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη «απάντηση» της Υπ. Απασχόλησης στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση που της ετέθη.
Απαράδεκτη η εικόνα του προεδρείου της ΕΙΣΦ πριν λίγο καιρό στη συνάντηση με τον υπουργό, όπου άλλα έλεγε ο ένας και άλλα έλεγε ο άλλος με αποκορύφωμα την τοποθέτηση μέλους του προεδρείου όπου απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «Υπουργέ ευχαριστούμε, τήρησε τον νόμο κατά γράμμα!!!;
Κάποιοι είναι «αλλού» και δεν έχουν καταλάβει την κρισιμότητα των περιστάσεων και την αγωνία των συναδέλφων για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Αλήθεια, ποια η θέση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΣΦ απέναντι στην επικοινωνιακή καταιγίδα του Mr Mig καλώντας κόσμο να καταθέσει αιτήσεις, αλλά και για την αβεβαιότητα και αγωνία συνολικά όλου του κλάδου μας μπροστά σε αυτές τις ακραίες - επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση σε πλήρη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ;
Ποιο είναι το αγωνιστικό μας πρόγραμμα εν όψη ενός καυτού και θερμού πολιτικού καλοκαιρού, οπού η οικονομική κρίση μεγεθύνεται, η ανεργία καλπάζει ιδιαίτερα στην νεολαία και στις γυναίκες. Οπού όλο και περισσότερα εργασιακά δικαιώματα θα αμφισβητούνται και θα καταργούνται...
Εμείς, ο κλάδος μας, η ιστορική διαδρομή του καθενός, η συλλογική μας συνείδηση δεν
μας επιτρέπει να μείνουμε ακόμα «θεατές», για ένα «γκρίζο μέλλον» για μας χωρίς την δική μας παρέμβαση, απάντηση και αποτελεσματική διεκδίκηση.
Συνάδελφοι,
Στη σημερινή φάση η πικρία για το επαπειλούμενο τέλος της Δημόσιας Ο.Α. συμβαδίζει με την αγωνία της βιοτικής μας προοπτικής.
Πιστεύουμε προβλέποντας και παλεύοντας για την πολιτική ανατροπή των συσχετισμών που θα μπορέσουν να επιβάλλουν την εθνικοποίηση-ανασυγκρότηση της δημόσιας Ο.Α. και σε κάθε περίπτωση διανύουμε μια περίοδο ευθύνης και κρίσιμων αποφάσεων, κατά την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας συλλογικά και όχι ατομικά.
Από την κυβέρνηση και όχι απ' οποιοδήποτε επενδυτή οφείλουμε εδώ και τώρα να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο μας, είτε είναι παλιοί ή νέοι, μόνιμοι ή συμβασιούχοι.
Δικαιώματα συνταξιοδοτικά, εργασιακά και μισθολογικά είναι αυτά που θα αποτελέσουν για μας άμεσα προτεραιότητες πάλης στις νέες συνθήκες.
Τέλος η Κίνηση Ιπταμένων Καμπίνας είναι μία συνδικαλιστική δύναμη, που δεν «βολεύει και δεν βολεύεται» στη τρέχουσα γκρίζα εργασιακή πραγματικότητα στον κλάδο μας, παλέψαμε και θα παλέψουμε για την ανατροπή της. Από το πιο « μεγάλο έως και το πιο μικρό πρόβλημα» που συνδέεται με την σημερινή νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα πρέπει να αναμετρηθούμε. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά. Οφείλουμε σε όλα τα μετερίζια να είμαστε αγωνιστικά παρόντες.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΚΙΝΗΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΜΠΙΝΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου