Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΚΥΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για την πρώτη χρονιά με επιτόκιο σταθερό γύρω στο 5% αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Η βοήθεια αναμένεται να δοθεί μετά από διμερή συνεννόηση. Η Επιτροπή θα συντονίσει τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το ανωτέρω ποσό θα συμπληρωθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από ΔΝΤ. Τα ποσά για τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν αργότερα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν.




Οι τόκοι για την αποπληρωμή των δανείων του πρώτου τριμήνου του 2010 ουσιαστικά εξανέμισαν το όφελος από το τελευταίο πακέτο μέτρων. Εξαιτίας των δανεικών που χρειαζόταν να πάρει το Δημόσιο στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει, μόνον σε τόκους, 7,9 δις. ευρώ μέσα στην επόμενη 12ετία. Αν το κράτος δανειζόταν με το ίδιο επιτόκιο που δανείζονται κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τότε οι τόκοι που θα πλήρωνε στα ερχόμενα 12 χρόνια θα ήταν 3,9 δις. ευρώ. Άρα προκύπτει μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 4 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα 4,1 δις. ευρώ ανέρχεται το όφελος του φετινού προϋπολογισμού από τις μειώσεις των μισθών σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch ενώ η προοπτική του ελληνικού χρέους κρίνεται αρνητική.

Έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 14% του ΑΕΠ είχε το 2009 η χώρα μας σύμφωνα με την Eurostat. Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της πραγματικής οικονομίας αλλά και στα διάφορα κόλπα της δημιουργικής λογιστικής όπως ελλιπή στοιχεία για τους δήμους, μη συνυπολογισμό των χρεών από ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ και διόγκωση της άσπρης τρύπας.

Χαμηλότερα των 4 δις. ευρώ, για πρώτη φορά μετά το 2003, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη των 279 εισηγμένων στο Χ.Α εταιριών. Η πτώση είναι 37,1% και αποτυπώνει την μείωση του τζίρου, την αύξηση των υποχρεώσεων και του κόστους δανεισμού καθώς. Οι 156 παρέμειναν κερδοφόρες στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι 123 ήταν ζημιογόνες. Συνολικά τη διετία 2008-2009 η κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 63%. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 12,6%, στα 77,7 δις. ευρώ.

Το 2009 χάθηκαν 222.655 θέσεις εργασίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το «μάρμαρο» πλήρωσαν κυρίως οι μερικώς και ευέλικτα απασχολούμενοι εκ των οποίων 91.255 άτομα βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και χωρίς τη δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 10 μηνών βρίσκεται ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τον μήνα Μάρτιο που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη κυρίως στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές και ηπιότερη στις υπηρεσίες, ενώ στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Παρατείνεται η ισχύς του πακέτου στήριξης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο αφορά ποσό ίσο με 17 δις. ευρώ (3 δις. ευρώ ειδικά ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και 14 δις. ευρώ από εγγυήσεις που θα δώσει το δημόσιο σε ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες). Οι τράπεζες που έχουν καταθέσει αίτηση για χρήση των ποσών αυτών είναι η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η τράπεζα Πειραιώς.

Η οικονομική κρίση επέφερε δραστική περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων στο έδαφος της Ε.Ε σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου προέβησαν σε μία καταγραφή των μέτρων στις αγορές εργασίας της Ευρώπης που ελήφθησαν συνεπεία της κρίσης και θα παραμείνουν και μετά την υποχώρηση της ύφεσης. Τα μέτρα αυτά εκτείνονται από αύξηση των απολύσεων μέχρι και σε άμβλυνση του δικαιώματος της απεργίας. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, στην απελευθέρωση ωραρίων εργασίας, στην ευελιξία των αμοιβών, στην ενίσχυση των ατομικών συμφωνιών και την παράκαμψη και αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων.

Η μείωση του προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου, με αντάλλαγμα την 40ετή ανοχή της παρανομίας και η χρήση των εσόδων για την δημιουργία (;) χώρων πρασίνου είναι τα βασικά σημεία της ρύθμισης Μπιρμπίλη για τους υμιυπαίθριους χώρους. Και αυτή η ρύθμιση βασίζεται στο αδύναμο σημείο όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες: στη διενέργεια ελέγχων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ και ΜΜΕ

Στο 171% του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ 38 αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών, πίσω μόνο από το 246% της Ιαπωνίας. Μόνο για να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2010 (127% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Deutsche Bank) οι οικονομικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας υπολογίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ. Ειδικά για τις αναπτυγμένες χώρες η μελέτη προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα στο 133% του ΑΕΠ το 2020 από 100% το 2010.

«Αν οι Έλληνες επιθυμούν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν αμέσως όλες τις τράπεζες ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγούν από τα άδικα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται» υποστήριξε μιλώντας στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» (3-4-2010) ο οικονομικός αναλυτής Μαξ Κάιζερ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ



16-18 Απριλίου: Ανεπίσημο Ecofin



24-25 Απριλίου: Ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.



5 Μαίου: Εαρινές οικονομικές προβλέψεις Κομισιόν



6 Μαϊου: Συνεδρίαση δ. σ της ΕΚΤ



26-27 Μαϊου: Ετήσια Σύνοδος ΟΟΣΑ στο Παρίσι



26-27 Ιουνίου: Σύνοδος του G-20 στο Τορόντο του Καναδά





Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία



Στοιχείο Περίοδος Τιμή

Πληθωρισμός

Μαρ. 10/Μαρ. 09

3,9%



Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εκτιμήσεις)

Δ' 3μηνο 2009

-2,5%



Δείκτης Ανεργίας

Δ' 3μηνο 2009

10,3%

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Φεβρ, 10/Φεβρ. 09 -9,2%



Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Ιαν.10/Ιαν.09 5,3

Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος)

Δεκ. 09/Δεκ. 08

-22,6

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου