Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Κατ' αρχήν τήρηση των συμφωνηθέντων για τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής

Κατ' αρχήν τήρηση των συμφωνηθέντων για τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής




Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/04/2010

Πρώτα βήματα για την αποκατάσταση του μόνιμου προσωπικού της παλιάς Ολυμπιακής φαίνεται πως προκύπτουν ύστερα από την χθεσινή κοινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου των καθ' ύλην αρμόδιων υπουργών υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, χωρίς ωστόσο το τοπίο να ξεκαθαρίζει πλήρως. Ενδεικτική της ασάφειας που παραμένει για τους 4.500 πρώην εργαζόμενους της Ο.Α. είναι η φράση κυβερνητικού στελέχους μετά τη λήξη της σύσκεψης πως “η τροποποίηση του νόμου δεν μπορεί να γίνει αλλά οι ρυθμίσεις του δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους”.



Την ίδια ώρα, οι περίπου χίλιοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εταιρεία -στην πλειονότητά τους για περισσότερα από δέκα χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ- παραμένουν αποκλεισμένοι από τις ρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση δεν θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που (φαίνεται να παραδέχεται πως) προκύπτουν και κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον τρόπο που θα προχωρήσει η δέσμευση για τη συνταξιοδότηση του 50% του μόνιμου προσωπικού.



Συγκεκριμένα, στη χθεσινή σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας και οι υφυπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης συζητήθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίου να μην κυρώσει την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η ίδια είχε καταθέσει στη Βουλή. Η κυβέρνηση παραδεχόμενη στην ουσία πως τα δικαιώματα που γέννησε η πράξη μετά την κατάθεσή της ισχύουν ανεξαρτήτως της κύρωσής της ή όχι, προσανατολίζεται πια στην τμηματική- έναντι καταβολή των αποζημιώσεων που ορίζονται. Αναφορικά δε με το άλλο 50% του προσωπικού που θα μεταφερθεί στον δημόσιο τομέα, κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθάρισε πως θα ισχύει το καθεστώς εργασίας της νέας υπηρεσίας που θα μεταταχθούν οι εργαζόμενοι.



"Αντίτιμο οι ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης"



Τα πρώτα συμπεράσματα της σύσκεψης συζήτησε χθες και το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΠΑ. Ο. Π. Τουμανίδης, μέλος του δ.σ. και της παράταξης “Ενότητα” μιλώντας στην “Α” στάθηκε ιδιαίτερα στον αποκλεισμό των συμβασιούχων εργαζόμενων “οι οποίοι συνέδεσαν την εργασιακή τους πορεία με την πορεία της Ολυμπιακής” χαρακτηρίζοντας την αυξημένη μοριοδότηση για τις προκηρύξεις στο δημόσιο που θα λάβουν σαν “δώρον άδωρον”, καθώς ούτως ή άλλως "διαγωνισμοί δεν πρόκειται να γίνουν".



“Αφού η κυβέρνηση ερωτοτρόπησε για αρκετό καιρό με την αναίρεση του νόμου φαίνεται ότι, μετά και τις παρεμβάσεις της ΟΣΠΑ, αντιλήφθηκε πως η τροποποίησή του θα αποτελούσε παραβίαση βασικών θεσμικών κανόνων του εργατικού δικαίου. Στην ουσία συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ως αντίτιμο τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους για την διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης των αερομεταφορών που όπως είδαμε οδήγησε σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς στις αερομεταφορές”, πρόσθεσε.



Δ.Σφ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου