Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Να σταματήσει η κυβέρνηση τον εμπαιγμό των απολυμένων της Ολυμπιακής

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΑΡΑ

Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό, να σεβαστεί τους νόμους και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί τους, ζήτησαν χθες με συνέντευξη Τύπου οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Παράλληλα παρουσίασαν τα σημεία που προβλέπει ο νόμος 3717/2008 για τους ίδιους, επισήμαναν ότι η εφαρμογή του νόμου κολλάει στην υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, απάντησαν στην πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους ο Θ. Πάγκαλος κάνοντας λόγο για "γεροντική άνοια" και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ απέφυγαν να μιλήσουν ωστόσο για επανακρατικοποίηση της Ο.Α.

Ο νομικός εκπρόσωπος των απολυμένων, Αρ. Καζάκος, εξήγησε όλο το πλέγμα που αφορά τη νομική πλευρά του ζητήματος και τόνισε ότι “ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται”. Είπε ακόμη ότι μια σειρά δικαιωμάτων έχουν ήδη ασκηθεί -απολύσεις, μεταφορά προσωπικού, ένσημα ΙΚΑ και ασφαλιστικές εισφορές που επανυπολογίζονται- και έχουν παραγάγει υποχρεώσεις για τους επόμενους κρατικούς φορείς. Για τον λόγο αυτό ανέφερε ότι “δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων από πλευράς του κράτους ούτε τροποποίησης του νόμου 3717/08 με έναν νεώτερο νόμο που θα καταργεί ή θα περιορίζει τα δικαιώματα αυτά”. Επίσης είπε ότι “στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Παμπούκης και ο κ. Λύτρας, γνωρίζουν πολύ καλά τη νομική κατάσταση και δεν θα μπορούσαν να συμβουλέψουν την κυβέρνηση να αποσυρθεί από υποχρεώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί”.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Στ. Χαλβατζής, είπε ότι “δεν υπήρχε φωνή που να μιλάει για χρυσά συμβόλαια την περίοδο του ξεπουλήματος” και παρέθεσε τα σημεία που προβλέπει ο νόμος 3717 για τους εργαζόμενους (αποζημίωση απόλυσης, μεταφορά σε οργανικές θέσεις του δημοσίου, προσαύξηση ενσήμων κατά 50% για όσους είχαν προσληφθεί πριν το 1992, συνταξιοδότηση εκείνων που συμπλήρωσαν πάνω από 34 χρόνια υπηρεσίας). Παράλληλα, ανέφερε ότι είτε “η Ν.Δ. με τη σιωπηρή ανοχή του ΠΑΣΟΚ κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό για να πουλήσουν την Ολυμπιακή” είτε “συνειδητά σήμερα συκοφαντούν τους εργαζόμενους” με το να μην υλοποιούν το δεύτερο σκέλος του νόμου που αφορά τους απολυμένους. Εκ μέρους της ΟΣΠΑ πήραν επίσης το λόγο οι Γ. Πέππας και Γ. Καλλιάνος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επανάκτηση της Ο.Α.

“Η κυβέρνηση εμπαίζει τους απολυμένους της Ο.Α.” σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τα νόμιμα που αφορούν τους απολυμένους. Ταυτόχρονα απαιτεί την "επανάκτηση του εθνικού αερομεταφορέα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου