Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


(Επιμέλεια: Μάκης Ντόβολος, 19/4/2010, s.ntovolos@parliament.gr)



ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ



Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τους όρους χορήγησης της τριετούς προγράμματος βοήθειας μετά και το αίτημα που υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών. Οι συζητήσεις θα αφορούν στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2011 και το 2012, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο για ορισμένα πρόσθετα μέτρα και το 2010. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας. Το θέμα που θα τεθεί οπωσδήποτε είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την κυβέρνηση να επιλέγει το μοντέλο του 2ετούς-3ετούς παγώματος των αποδοχών ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που έχουν ήδη επιβληθεί να επιτευχθεί η μείωση των πραγματικών αποδοχών. Επίσης οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν συνολικά αλλά τμηματικά και εφόσον η ελληνική πλευρά προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα, αλλά και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα ορισμένοι σημειώνουν ότι σύντομα δεν θα μιλάμε για τριετές αλλά για πολυετές πρόγραμμα μέτρων και αλλαγών υπό την αυστηρότατη εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ που δεν θα επιτρέψουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δις. ευρώ πριν το τέλος Απριλίου και άλλα 8 δις. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα.

Το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα επέλεξε η κυβέρνηση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις να οδηγούν σε μείωση συντάξεων μεταξύ 20% και 35% στα 35 έτη ασφάλισης. Η βασική σύνταξη (ύψους 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα δίδεται από το 2018 και μόνο κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ανεξαρτήτως πότε ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει την ανταποδοτική σύνταξη. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη λήψη της βασικής σύνταξης που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 40-45%. Όσον αφορά την ανταποδοτική σύνταξη, ο νέος τρόπος υπολογισμού της θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης όταν σήμερα είναι 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και στο 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων. Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση με βάση κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη εργασίας και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη εργασίας (από 2% που είναι σήμερα για 35 έτη εργασίας). Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία. Όσον αφορά τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη, το 2018 θα υπολογίζεται η καλύτερη δεκαετία (από 5ετία που είναι σήμερα) ενώ σταδιακά ως το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει από το Νοέμβριο μηνιαία παρακράτηση τύπου ΛΑΦΚΑ της τάξης του 2-5% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και αλλαγή, από το 2013, του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 3-3,5% που είναι σήμερα στο 2%, κάτι που οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 10% κατά μέσο όρο. Ακόμη θα μειωθούν από 3-8% οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ στις ΔΕΚΟ.

Κατά 8,4 δις. ευρώ μειώθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ και ΜΜΕ

«Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει ο αποπληθωρισμός» δήλωσε σε αυστριακό περιοδικό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Και αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Στρός-Καν ζήτησε να γίνουν περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανταγωνιστικότητας όπως επίσης μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση του δημοσίου χρέους.

Περικοπή των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε στη χώρα μας ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν μιλώντας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, μια απόφαση που όπως είπε, «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο».

Βαριές κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και την αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να επιβάλλονται σε χώρες που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία, υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Δεν ήταν εύκολο να επιβληθεί η λιτότητα αυτή στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μόνη επιλογή είναι η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεχόμαστε έναν οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται κυβέρνηση συναίνεσης και συνεργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος ζήτησε ακόμη να μπει λουκέτο σε ΔΕΚΟ που θεωρούνται άχρηστες και να αποκρατικοποιηθούν οι υπόλοιπες παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του ΕΒΕΑ.

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι πράγματι μια δοκιμασία. Μια δοκιμασία κυρίως της ελληνικής κοινωνίας, που θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να αντιμετωπίσει με συγκροτημένο και συντεταγμένο τρόπο τις αμαρτίες δεκαετιών» υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» (11-4-2010) ο Παντελής Καψής. Όπως σημειώνει, «εναλλακτική λύση δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ακόμη και από την αριστερά, η οποία στη πράξη στο μόνο στο οποίο καταλήγει είναι να χρεοκοπήσουμε…εθελοντικά».

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του οίκου για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον, «το κράτος της μεσογείου αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος». Πρόσθεσε ακόμη ότι, «το ύψος των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση για την πληρωμή των επιτοκίων, σε σχέση με τα έσοδα της είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε, και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση αυτή είναι το κόστος δανεισμού».

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (11-4-2010) ο αναλυτής της Standard & Poor’s Μάρκο Μίρσνικ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μάλλον θα χρειαστεί να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, «οι επίσημες εκτιμήσεις για την οικονομία την περίοδο 2010-2013 φαίνεται πως είναι αισιόδοξες και ως εκ τούτου, αναμένουμε ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και κατ’ επέκταση χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Ακριβό χαρακτηρίζει το μηχανισμό στήριξης η Citigroup και εκτιμά ότι «η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος, καθώς και της αγοράς εργασίας». Στο μεταξύ το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στο κόσμο Pimco, δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, γιατί θεωρεί ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αντιμετωπίζει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδας.

«Η λιγότερη αρνητική λύση μπορεί να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία τέτοια πορεία νωρίτερα παρά αργότερα, ώστε να υπάρξει πιο άνετος χρόνος διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ημερησία» (10-4-2010) ο Κώστας Μέγηρ, καθηγητής στο University College του Λονδίνου. Όπως υποστηρίζει η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η μόνη λύση διότι, «μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη η αφαίρεση 10% του εθνικού εισοδήματος σε 3 χρόνια, διότι αυτή είναι η αντιστοίχιση για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά αν επιτευχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση, με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα». Ο κ. Μέγηρ υποστηρίζει ότι η τριετής λιτότητα θα οδηγήσει «σε ύφεση, πολύς κόσμος θα θιγεί και ένα πρόβλημα θα είναι η κατανομή αυτών των δυσκολιών, η οποία βρίσκεται και στη ρίζα των κοινωνικών αντιδράσεων. Τα μέτρα δεν θα είναι μόνο επώδυνα, αλλά ίσως και άνισα κατανεμημένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές».

«Αν και η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει την ημερομηνία εξαγοράς των ελληνικών ομολογιακών δανείων με μετρητά, αυτή η κίνηση προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση. Μια μακροπρόθεσμη εγγύηση θα ήταν η σωστή κίνηση και δεν θα είχε ουσιαστικά κανένα κόστος», υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο βρετανός κεϋνσιανός οικονομολόγος George Irvin. Σύμφωνα με τον κ. Irvin, μέσω του ΔΝΤ, «οι πλούσιες χώρες επιβάλλουν αποπληθωρισμό πάνω στις φτωχές χώρες. Είναι ακριβώς σαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τραπεζίτες χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια και συνεχίζουν να λαμβάνουν παχιούς μισθούς, ενώ το κόστος μεταφέρεται στους φτωχούς».

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη Γερμανία να έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και τις μεσογειακές χώρες τεράστια ελλείμματα».





ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ



19 Απριλίου: Επίσκεψη κλιμακίου του Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ



24-25 Απριλίου: Ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.



5 Μαΐου: Εαρινές οικονομικές προβλέψεις Κομισιόν



6 Μαΐου: Συνεδρίαση δ. σ της ΕΚΤ



17-18 Μαΐου: Συνεδρίαση Eurogroup και Ecofin



26-27 Μαΐου: Ετήσια Σύνοδος ΟΟΣΑ στο Παρίσι



26-27 Ιουνίου: Σύνοδος του G-20 στο Τορόντο







Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία



Στοιχείο Περίοδος Τιμή

Πληθωρισμός

Μαρ. 10/Μαρ. 09

3,9%



Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εκτιμήσεις)

Δ' 3μηνο 2009

-2,5%



Δείκτης Ανεργίας

Δ' 3μηνο 2009

10,3%

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Φεβρ, 10/Φεβρ. 09 -9,2%



Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Ιαν.10/Ιαν.09 5,3

Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος)

Δεκ. 09/Δεκ. 0ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


(Επιμέλεια: Μάκης Ντόβολος, 19/4/2010, s.ntovolos@parliament.gr)



ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ



Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τους όρους χορήγησης της τριετούς προγράμματος βοήθειας μετά και το αίτημα που υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών. Οι συζητήσεις θα αφορούν στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2011 και το 2012, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο για ορισμένα πρόσθετα μέτρα και το 2010. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας. Το θέμα που θα τεθεί οπωσδήποτε είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την κυβέρνηση να επιλέγει το μοντέλο του 2ετούς-3ετούς παγώματος των αποδοχών ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που έχουν ήδη επιβληθεί να επιτευχθεί η μείωση των πραγματικών αποδοχών. Επίσης οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν συνολικά αλλά τμηματικά και εφόσον η ελληνική πλευρά προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα, αλλά και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα ορισμένοι σημειώνουν ότι σύντομα δεν θα μιλάμε για τριετές αλλά για πολυετές πρόγραμμα μέτρων και αλλαγών υπό την αυστηρότατη εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ που δεν θα επιτρέψουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δις. ευρώ πριν το τέλος Απριλίου και άλλα 8 δις. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα.

Το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα επέλεξε η κυβέρνηση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις να οδηγούν σε μείωση συντάξεων μεταξύ 20% και 35% στα 35 έτη ασφάλισης. Η βασική σύνταξη (ύψους 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα δίδεται από το 2018 και μόνο κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ανεξαρτήτως πότε ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει την ανταποδοτική σύνταξη. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη λήψη της βασικής σύνταξης που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 40-45%. Όσον αφορά την ανταποδοτική σύνταξη, ο νέος τρόπος υπολογισμού της θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης όταν σήμερα είναι 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και στο 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων. Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση με βάση κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη εργασίας και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη εργασίας (από 2% που είναι σήμερα για 35 έτη εργασίας). Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία. Όσον αφορά τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη, το 2018 θα υπολογίζεται η καλύτερη δεκαετία (από 5ετία που είναι σήμερα) ενώ σταδιακά ως το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει από το Νοέμβριο μηνιαία παρακράτηση τύπου ΛΑΦΚΑ της τάξης του 2-5% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και αλλαγή, από το 2013, του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 3-3,5% που είναι σήμερα στο 2%, κάτι που οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 10% κατά μέσο όρο. Ακόμη θα μειωθούν από 3-8% οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ στις ΔΕΚΟ.

Κατά 8,4 δις. ευρώ μειώθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ και ΜΜΕ

«Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει ο αποπληθωρισμός» δήλωσε σε αυστριακό περιοδικό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Και αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Στρός-Καν ζήτησε να γίνουν περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανταγωνιστικότητας όπως επίσης μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση του δημοσίου χρέους.

Περικοπή των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε στη χώρα μας ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν μιλώντας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, μια απόφαση που όπως είπε, «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο».

Βαριές κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και την αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να επιβάλλονται σε χώρες που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία, υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Δεν ήταν εύκολο να επιβληθεί η λιτότητα αυτή στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μόνη επιλογή είναι η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεχόμαστε έναν οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται κυβέρνηση συναίνεσης και συνεργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος ζήτησε ακόμη να μπει λουκέτο σε ΔΕΚΟ που θεωρούνται άχρηστες και να αποκρατικοποιηθούν οι υπόλοιπες παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του ΕΒΕΑ.

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι πράγματι μια δοκιμασία. Μια δοκιμασία κυρίως της ελληνικής κοινωνίας, που θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να αντιμετωπίσει με συγκροτημένο και συντεταγμένο τρόπο τις αμαρτίες δεκαετιών» υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» (11-4-2010) ο Παντελής Καψής. Όπως σημειώνει, «εναλλακτική λύση δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ακόμη και από την αριστερά, η οποία στη πράξη στο μόνο στο οποίο καταλήγει είναι να χρεοκοπήσουμε…εθελοντικά».

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του οίκου για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον, «το κράτος της μεσογείου αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος». Πρόσθεσε ακόμη ότι, «το ύψος των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση για την πληρωμή των επιτοκίων, σε σχέση με τα έσοδα της είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε, και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση αυτή είναι το κόστος δανεισμού».

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (11-4-2010) ο αναλυτής της Standard & Poor’s Μάρκο Μίρσνικ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μάλλον θα χρειαστεί να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, «οι επίσημες εκτιμήσεις για την οικονομία την περίοδο 2010-2013 φαίνεται πως είναι αισιόδοξες και ως εκ τούτου, αναμένουμε ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και κατ’ επέκταση χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Ακριβό χαρακτηρίζει το μηχανισμό στήριξης η Citigroup και εκτιμά ότι «η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος, καθώς και της αγοράς εργασίας». Στο μεταξύ το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στο κόσμο Pimco, δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, γιατί θεωρεί ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αντιμετωπίζει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδας.

«Η λιγότερη αρνητική λύση μπορεί να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία τέτοια πορεία νωρίτερα παρά αργότερα, ώστε να υπάρξει πιο άνετος χρόνος διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ημερησία» (10-4-2010) ο Κώστας Μέγηρ, καθηγητής στο University College του Λονδίνου. Όπως υποστηρίζει η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η μόνη λύση διότι, «μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη η αφαίρεση 10% του εθνικού εισοδήματος σε 3 χρόνια, διότι αυτή είναι η αντιστοίχιση για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά αν επιτευχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση, με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα». Ο κ. Μέγηρ υποστηρίζει ότι η τριετής λιτότητα θα οδηγήσει «σε ύφεση, πολύς κόσμος θα θιγεί και ένα πρόβλημα θα είναι η κατανομή αυτών των δυσκολιών, η οποία βρίσκεται και στη ρίζα των κοινωνικών αντιδράσεων. Τα μέτρα δεν θα είναι μόνο επώδυνα, αλλά ίσως και άνισα κατανεμημένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές».

«Αν και η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει την ημερομηνία εξαγοράς των ελληνικών ομολογιακών δανείων με μετρητά, αυτή η κίνηση προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση. Μια μακροπρόθεσμη εγγύηση θα ήταν η σωστή κίνηση και δεν θα είχε ουσιαστικά κανένα κόστος», υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο βρετανός κεϋνσιανός οικονομολόγος George Irvin. Σύμφωνα με τον κ. Irvin, μέσω του ΔΝΤ, «οι πλούσιες χώρες επιβάλλουν αποπληθωρισμό πάνω στις φτωχές χώρες. Είναι ακριβώς σαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τραπεζίτες χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια και συνεχίζουν να λαμβάνουν παχιούς μισθούς, ενώ το κόστος μεταφέρεται στους φτωχούς».

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη Γερμανία να έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και τις μεσογειακές χώρες τεράστια ελλείμματα».





ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ



19 Απριλίου: Επίσκεψη κλιμακίου του Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ



24-25 Απριλίου: Ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.



5 Μαΐου: Εαρινές οικονομικές προβλέψεις Κομισιόν



6 Μαΐου: Συνεδρίαση δ. σ της ΕΚΤ



17-18 Μαΐου: Συνεδρίαση Eurogroup και Ecofin



26-27 Μαΐου: Ετήσια Σύνοδος ΟΟΣΑ στο Παρίσι



26-27 Ιουνίου: Σύνοδος του G-20 στο Τορόντο







Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία



Στοιχείο Περίοδος Τιμή

Πληθωρισμός

Μαρ. 10/Μαρ. 09

3,9%



Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εκτιμήσεις)

Δ' 3μηνο 2009

-2,5%



Δείκτης Ανεργίας

Δ' 3μηνο 2009

10,3%

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Φεβρ, 10/Φεβρ. 09 -9,2%



Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Ιαν.10/Ιαν.09 5,3

Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος)      ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


(Επιμέλεια: Μάκης Ντόβολος, 19/4/2010, s.ntovolos@parliament.gr)



ΚΥΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ



Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τους όρους χορήγησης της τριετούς προγράμματος βοήθειας μετά και το αίτημα που υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών. Οι συζητήσεις θα αφορούν στα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2011 και το 2012, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο για ορισμένα πρόσθετα μέτρα και το 2010. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να ενεργοποιηθεί η παροχή οικονομικής βοήθειας. Το θέμα που θα τεθεί οπωσδήποτε είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την κυβέρνηση να επιλέγει το μοντέλο του 2ετούς-3ετούς παγώματος των αποδοχών ώστε με τον πληθωρισμό και τους φόρους που έχουν ήδη επιβληθεί να επιτευχθεί η μείωση των πραγματικών αποδοχών. Επίσης οι εκτιμήσεις είναι ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν συνολικά αλλά τμηματικά και εφόσον η ελληνική πλευρά προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα, αλλά και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα ορισμένοι σημειώνουν ότι σύντομα δεν θα μιλάμε για τριετές αλλά για πολυετές πρόγραμμα μέτρων και αλλαγών υπό την αυστηρότατη εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ που δεν θα επιτρέψουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δις. ευρώ πριν το τέλος Απριλίου και άλλα 8 δις. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα.

Το σκληρότερο σενάριο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα επέλεξε η κυβέρνηση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις να οδηγούν σε μείωση συντάξεων μεταξύ 20% και 35% στα 35 έτη ασφάλισης. Η βασική σύνταξη (ύψους 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) θα δίδεται από το 2018 και μόνο κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ανεξαρτήτως πότε ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει την ανταποδοτική σύνταξη. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη λήψη της βασικής σύνταξης που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 40-45%. Όσον αφορά την ανταποδοτική σύνταξη, ο νέος τρόπος υπολογισμού της θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2030. Το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 65% για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης όταν σήμερα είναι 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και στο 80% για την πλειονότητα των παλαιών ασφαλισμένων. Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση με βάση κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,9% για τα 15 έτη εργασίας και θα φτάνουν το 1,6% για τα 40 έτη εργασίας (από 2% που είναι σήμερα για 35 έτη εργασίας). Οι συντελεστές αυτοί θα αλλάζουν ανά πενταετία. Όσον αφορά τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη, το 2018 θα υπολογίζεται η καλύτερη δεκαετία (από 5ετία που είναι σήμερα) ενώ σταδιακά ως το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει από το Νοέμβριο μηνιαία παρακράτηση τύπου ΛΑΦΚΑ της τάξης του 2-5% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και αλλαγή, από το 2013, του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 3-3,5% που είναι σήμερα στο 2%, κάτι που οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά 10% κατά μέσο όρο. Ακόμη θα μειωθούν από 3-8% οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ στις ΔΕΚΟ.

Κατά 8,4 δις. ευρώ μειώθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι καταθέσεις που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ και ΜΜΕ

«Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει ο αποπληθωρισμός» δήλωσε σε αυστριακό περιοδικό ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει μείωση μισθών και τιμών. Και αυτό είναι ακριβώς που συνέστησε, και σωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Στρός-Καν ζήτησε να γίνουν περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανταγωνιστικότητας όπως επίσης μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση του δημοσίου χρέους.

Περικοπή των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε στη χώρα μας ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν μιλώντας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε πολύ θετική την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, μια απόφαση που όπως είπε, «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο».

Βαριές κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και την αυτόματη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να επιβάλλονται σε χώρες που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία, υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

«Δεν ήταν εύκολο να επιβληθεί η λιτότητα αυτή στην Ελλάδα, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μόνη επιλογή είναι η υποβολή αιτήματος για την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεχόμαστε έναν οικονομικό πόλεμο και χρειάζεται κυβέρνηση συναίνεσης και συνεργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος ζήτησε ακόμη να μπει λουκέτο σε ΔΕΚΟ που θεωρούνται άχρηστες και να αποκρατικοποιηθούν οι υπόλοιπες παρουσιάζοντας σχετική μελέτη του ΕΒΕΑ.

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι πράγματι μια δοκιμασία. Μια δοκιμασία κυρίως της ελληνικής κοινωνίας, που θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να αντιμετωπίσει με συγκροτημένο και συντεταγμένο τρόπο τις αμαρτίες δεκαετιών» υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» (11-4-2010) ο Παντελής Καψής. Όπως σημειώνει, «εναλλακτική λύση δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ακόμη και από την αριστερά, η οποία στη πράξη στο μόνο στο οποίο καταλήγει είναι να χρεοκοπήσουμε…εθελοντικά».

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως σημειώνει η επικεφαλής του οίκου για την Ελλάδα Σάρα Κάρλσον, «το κράτος της μεσογείου αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ως προς την εκτέλεση και εφαρμογή του σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος». Πρόσθεσε ακόμη ότι, «το ύψος των χρημάτων που δαπανά η κυβέρνηση για την πληρωμή των επιτοκίων, σε σχέση με τα έσοδα της είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που εξετάζουμε, και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σχέση αυτή είναι το κόστος δανεισμού».

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (11-4-2010) ο αναλυτής της Standard & Poor’s Μάρκο Μίρσνικ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «μάλλον θα χρειαστεί να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, «οι επίσημες εκτιμήσεις για την οικονομία την περίοδο 2010-2013 φαίνεται πως είναι αισιόδοξες και ως εκ τούτου, αναμένουμε ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και κατ’ επέκταση χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Ακριβό χαρακτηρίζει το μηχανισμό στήριξης η Citigroup και εκτιμά ότι «η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος, καθώς και της αγοράς εργασίας». Στο μεταξύ το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στο κόσμο Pimco, δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, γιατί θεωρεί ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αντιμετωπίζει το μακροπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας της Ελλάδας.

«Η λιγότερη αρνητική λύση μπορεί να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία τέτοια πορεία νωρίτερα παρά αργότερα, ώστε να υπάρξει πιο άνετος χρόνος διαπραγμάτευσης» υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ημερησία» (10-4-2010) ο Κώστας Μέγηρ, καθηγητής στο University College του Λονδίνου. Όπως υποστηρίζει η αναδιάρθρωση του χρέους είναι η μόνη λύση διότι, «μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη η αφαίρεση 10% του εθνικού εισοδήματος σε 3 χρόνια, διότι αυτή είναι η αντιστοίχιση για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά αν επιτευχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση, με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα». Ο κ. Μέγηρ υποστηρίζει ότι η τριετής λιτότητα θα οδηγήσει «σε ύφεση, πολύς κόσμος θα θιγεί και ένα πρόβλημα θα είναι η κατανομή αυτών των δυσκολιών, η οποία βρίσκεται και στη ρίζα των κοινωνικών αντιδράσεων. Τα μέτρα δεν θα είναι μόνο επώδυνα, αλλά ίσως και άνισα κατανεμημένα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές».

«Αν και η ΕΚΤ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει την ημερομηνία εξαγοράς των ελληνικών ομολογιακών δανείων με μετρητά, αυτή η κίνηση προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση. Μια μακροπρόθεσμη εγγύηση θα ήταν η σωστή κίνηση και δεν θα είχε ουσιαστικά κανένα κόστος», υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο βρετανός κεϋνσιανός οικονομολόγος George Irvin. Σύμφωνα με τον κ. Irvin, μέσω του ΔΝΤ, «οι πλούσιες χώρες επιβάλλουν αποπληθωρισμό πάνω στις φτωχές χώρες. Είναι ακριβώς σαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τραπεζίτες χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια και συνεχίζουν να λαμβάνουν παχιούς μισθούς, ενώ το κόστος μεταφέρεται στους φτωχούς».

Η ευρωζώνη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη Γερμανία να έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και τις μεσογειακές χώρες τεράστια ελλείμματα».





ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ



19 Απριλίου: Επίσκεψη κλιμακίου του Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ



24-25 Απριλίου: Ανοιξιάτικη σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.



5 Μαΐου: Εαρινές οικονομικές προβλέψεις Κομισιόν



6 Μαΐου: Συνεδρίαση δ. σ της ΕΚΤ



17-18 Μαΐου: Συνεδρίαση Eurogroup και Ecofin



26-27 Μαΐου: Ετήσια Σύνοδος ΟΟΣΑ στο Παρίσι



26-27 Ιουνίου: Σύνοδος του G-20 στο Τορόντο







Πρόσφατα Στατιστικά Στοιχεία



Στοιχείο Περίοδος Τιμή

Πληθωρισμός

Μαρ. 10/Μαρ. 09

3,9%



Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εκτιμήσεις)

Δ' 3μηνο 2009

-2,5%



Δείκτης Ανεργίας

Δ' 3μηνο 2009

10,3%

Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

Φεβρ, 10/Φεβρ. 09 -9,2%



Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο

Ιαν.10/Ιαν.09 5,3

Οικοδομική Δραστηριότητα (όγκος)

Δεκ. 09/Δεκ. 08

-22,6

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου